Setting A Victron Multiplus Compact With Battle Born Batteries

  |   LiFePO4 Charging   |   6 Comments

 

The above video walks you through how to properly configure a Victron Multiplus with Battle Born Batteries.

Parts Needed:

Battle Born Battery with Cables

Ethernet Cable – little pointer break off the RJ45 hold in tab, its a bear to remove this cable from the inverter after programming once its locked in place.

MK3 to USB adapter

Computer with Victron VE Configure software

 

 

Settings we set up are as follows:

Inverter Tab

  • DC Low Voltage Input Shutdown: 11.5 volts

Charger Tab

  • Check box “Lithium Batteries”  On the sub screen select “Lithium Iron Phosphate”
  • Absorption: 14.6 volts (acceptable range 14.4 to 14.6 volts)
  • Float: 13.5 volts (13.6 or lower float is acceptable)
  • Charge Current: 80 amps
  • Absorption time: 0.5 hours per 100ah battery

 

Also, we are more than happy to program any charge controller that you purchase from us.

 

If anything is unclear or if you have additional questions, please give us a call at (855) 292-2831. We are happy to help!

 

 

6 Comments
  • Kara A. | Aug 12, 2018 at 5:52 am

    Thanks for the video! Unfortunately I’m having an issue getting mine set up. I know this is a Victron product and I’ve reached out to them for assistance but I thought I’d see if this is a common issue you can help with. I have the Multiplus connected just like in the video, with DIP switch 2 set to on but when I turn it on the charger and alarm lights flash and then the programmable relay light stays lit. VE Configure won’t detect anything. DC voltage is normal and I have no AC loads or anything else hooked up to it. Thanks in advance!

    • Dianne F | Aug 13, 2018 at 10:34 am

      Hi Kara,
      This is a great question. When connecting your inverter on the VE Configure software it will show the background picture with an “X” over it. From here click on the tab Port Selection > Com Port > Auto Detect and from there it’ll let you know if the target is found. From there you’d put in the desired settings. If this doesn’t work please feel free to comment again or call us at 855-292-2831. Thank you!

  • Kevin | Nov 9, 2018 at 5:24 am

    I changed my settings to match your description. What are my expectations for the battery and victron? I have two battle born batteries running in parallel. When I’m plugged into shore power the soc still goes down. Is that expected? I thought the victron keeps the battery charged? Thanks for your help.

    • Dianne F | Nov 16, 2018 at 2:42 pm

      Kevin,

      Do you have a load on the batteries when you are seeing the SOC declining? Also, when you plug in what voltages exactly are you seeing?

  • Jon | Dec 13, 2018 at 3:20 pm

    Hi, I have 2 battle born 100AH in parallel with a multiplus 3k – 12v. I’m using VE configure 3 and the mk3-usb… but VE Configure 3 software never finds the multiplus at all (using com port – auto detect).

    I’ve tried BOTH Ethernet ports on the Multiplus (because the manual doesn’t say which is for what) both with and without dip switch #2 on. On the multiplus 3k the dip switches are in backwards order (dipswitch 8 is first at the top and #1 is the last one at the bottom, so I’ve also tried with dip switch #7 (2nd from the top…) on just incase when you said “2nd” you meant 2nd from the top…. none of these work (i also tried with two different cat-5 cables just incase).

    Is my Mk3-usb busted? What am I missing?

    • Dianne F | Dec 13, 2018 at 3:59 pm

      Hello Jon,

      Just a couple general troubleshooting tips I have is to make sure your inverter is connected to a power source like your battery so it is able to turn on. I know this sounds like common sense, but you would be surprised with how many people have forgotten to do this! I myself have :). Also, make sure You do have a UTP cord attached to the inverter and the MK3 cord, and then the MK3 cord to the computer. And when the first screen pops up, make sure you click on Port Selection, and then to Auto Detect.

      If none of this helps and you’re still seeing the same problems, please feel free to call us at 855-292-2831. We are open Monday-Friday 8am-4:30 PM PST.

      Thank you!

Post A Comment